Audit energetic industrial: ce este si care sunt companiile care au nevoie de unul?

Daca esti proprietarul sau managerul unei companii care desfasoara activitati industriale, probabil ca te-ai intrebat cum poti reduce costurile cu energia si imbunatati eficienta proceselor zilnice.

Un audit energetic industrial este o solutie care te poate ajuta sa raspunzi la aceste intrebari si sa identifici oportunitatile de economisire a energiei in cadrul companiei.

Daca vrei sa inveti mai multe despre managementul energetic industrial si despre auditul energetic, continua sa citesti!

Ce este un audit energetic industrial?

Un audit energetic industrial este o analiza detaliata a modului in care o companie foloseste energia in procesele sale de productie, transport, depozitare sau alte activitati specifice acesteia.

Scopul unui audit energetic industrial este de a identifica locurile unde se pierde energie sau unde este utilizata ineficient si impactul pe care acestea il au asupra rentabilitatii companiei.

De asemenea, in urma unui audit sunt identificate oportunitatile de economisire a energiei, de a propune solutii tehnice, de reparare si corectare, dar si financiare, de investire in modernizare.

Cum este efectuat un audit energetic industrial?

Un audit energetic este realizat de catre o echipa de experti care viziteaza locatiile in care compania isi desfasoara activitatea pentru a:

  • inspecta instalatiile si echipamentele,
  • colecta date si informatii despre consumul de energie,
  • analiza indicatorii energetici,
  • emite un raport cu concluziile si recomandarile.

Ce companii au nevoie de un audit energetic industrial?

Practic, orice companie care are un consum semnificativ de energie electrica, termica, mecanica sau alta forma de energie poate apela la o echipa ce se ocupa cu realizarea auditurilor energetice industriale.

Companiile din sectoarele industriale cu intensitate energetica ridicata, cum ar fi metalurgia, industria chimica, industria alimentara, industria textila sau industria prelucrarii lemnului, ar trebui sa ia in considerare realizarea unui audit energetic industrial.

De ce au nevoie companiile de un audit energetic industrial?

Motivele pentru care o companie ar trebui sa efectueze un audit energetic industrial sunt variate. Iata cateva dintre ele:

Pentru a reduce costurile cu energia. Cheltuielile cu energia reprezinta adesea o parte destul de importanta din totalul cheltuielilor lunare ale unei companii. Prin identificarea si implementarea masurilor de eficientizare energetica, beneficiarul poate economisi bani si poate creste competitivitatea pe piata.

Cheltuieli mai mici cu productia, inseamna mai multi bani disponibili pentru a investi in marketing, transport, modernizare etc.

Pentru a imbunatati calitatea produselor si serviciilor. Un consum optimizat de energie poate duce la imbunatatirea calitatii produselor si serviciilor oferite de companie prin reducerea defectelor sau cresterea randamentului.

Pentru a respecta reglementarile legale si normele tehnice. Exista numeroase reglementari legale si norme tehnice, precum legea 121 din 2014, care impun companiilor industriale sa respecte anumite limite sau standarde privind consumul si eficienta energetica.

Prin realizarea unui audit energetic industrial, o companie poate verifica daca indeplineste aceste cerinte sau daca trebuie sa ia masuri corective.

Pentru a contribui la protectia mediului si la combaterea schimbarilor climatice. Un consum mai mic de energie inseamna o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si a altor poluanti in atmosfera.

Prin realizarea unui audit energetic industrial, companiile isi pot arata responsabilitatea sociala si angajamentul fata de dezvoltarea durabila.

Compania ta are nevoie de un audit energetic industrial? Daca da, ai nevoie de ajutorul unei firme autorizate ANRE, asa cum este Elsaco Esco. Nu mai astepta si fa primul pas spre o afacere eficienta energetica!

Previous post TOP 5 motive sa faci plane spotting la o parcare langa Aeroportul Henri Coanda
Next post De ce sa folosesti o crema de fata cu propolis? Iata 7 motive care te vor convinge!