Tulburarea bipolara (numita anterior boala maniaco-depresiva sau depresie maniacala) este o tulburare mentala care determina schimbari neobisnuite de dispozitie, energie, niveluri de activitate, concentrare si capacitatea de a îndeplini sarcini de zi cu zi.
Exista trei tipuri de tulburare bipolara. Toate cele trei tipuri implica sî ichimbari clare ale starii de spirit, energiei si nivelului de activitate. Aceste stari de spirit variaza de la perioade cu un comportament extrem de „sus”, iritat, iritabil sau energizat (cunoscut sub numele de episoade maniacale) pana la perioade foarte „jos”, triste, indiferente sau fara speranta (cunoscute sub numele de episoade depresive). Perioadele maniacale mai putin severe sunt cunoscute sub numele de episoade hipomanice.
Tipuri de tulburari
Tulburarea bipolara I – definita prin episoade maniacale care dureaza cel putin 7 zile sau prin simptome maniacale care sunt atat de severe încat persoana are nevoie de îngrijiri imediate la spital. De obicei, apar si episoade depresive, de obicei dureaza cel putin 2 saptamani. Sunt posibile si episoade de depresie cu caracteristici mixte (avand simptome depresive si maniacale în acelasi timp).
Tulburarea bipolara II – definita de un tipar de episoade depresive si de epocane hipomanice, dar nu de episoade maniacale pline de caracter, care sunt tipice ale Tulburarii Bipolare I.
Tulburare ciclotimica (numita si Cyclothymia) – definita prin perioade de simptome hipomanice, precum si perioade de simptome depresive care dureaza cel putin 2 ani (1 an la copii si adolescenti).
Uneori, o persoana poate prezenta simptome de tulburare bipolara care nu se potrivesc cu cele trei categorii enumerate mai sus, care este denumita „alte tulburari bipolare specificate si nespecifiate si conexe”.
Semne si simptome
Persoanele cu tulburare bipolara experimenteaza perioade de emotie neobisnuit de intensa, schimbari în modelele de somn si nivelurile de activitate si comportamente necaracteristice – adesea fara sa-si recunoasca posibilele efecte daunatoare sau nedorite. Aceste perioade distincte sunt numite „episoade de dispozitie”. Episoadele de spirit sunt foarte diferite de starile de spirit si comportamentele care sunt tipice pentru persoana respectiva. În timpul unui episod, simptomele pot sa apara in fiecare zi în cea mai mare parte a zilei.
O persoana poate avea tulburari bipolare, chiar daca simptomele sale sunt mai putin extreme. De exemplu, unele persoane cu tulburare bipolara (Bipolar II) prezinta hipomanie, o forma mai putin severa de manie. În timpul unui episod hipomanic, o persoana se poate simti foarte bine, poate fi în stare sa faca lucrurile si sa tina pasul cu viata de zi cu zi. Este posibil ca persoana sa nu simta ca ceva nu este în regula, dar familia si prietenii pot recunoaste modificarile nivelului de dispozitie sau al activitatii ca fiind posibila tulburare bipolara. Fara un tratament adecvat, persoanele cu hipomanie pot dezvolta manie severa sau depresie.